Close-up van Polo Ralph Lauren jeans, waarin de fijne textuur van de denim te zien is

Zo verzorgt u uw denim

Denim is een universele textielstof die geroemd wordt om zijn rijke en legendarische geschiedenis, buitengewone stevigheid en iconische blauw/grijze kleurenpalet. Deze charismatische stof staat symbool voor jeugdige rebellie en high fashion branie en is eindeloos veelzijdig.

Als u wilt dat uw Ralph Lauren denim lang meegaat, dan is een goede verzorging essentieel – of dat nu luchten, wassen of opbergen in uw kledingkast is. Met een beetje liefdevolle zorg kunnen uw favoriete denim items wel 10 jaar of langer gedragen worden. Lees onze gids hieronder voor meer informatie.

Lichtgewicht denim overhemden van Ralph Lauren met knopen, op een stapel gelegd

Wat is denim

Denim is een geweven katoenen keperstof die in elk facet van de mode-industrie te zien is – denk aan slanke stretchjeans en patchworkrokken, jurken met ceintuurs en truckerjacks. Deze duurzame stof komt oorspronkelijk uit het 17e-eeuwse Frankrijk en vond al snel een thuis in het Amerikaanse westen, waar er uniformen van werden gemaakt voor mijnwerkers en boerenknechten.

Gedurende de 20e eeuw werd denim onderdeel van de tijdgeest van de popcultuur, iconisch gemaakt door mensen als James Dean, Elvis Presley, Jane Birkin, Debbie Harry, de Sex Pistols en Madonna. Het was slijtvast, stijlvol en rebels van aard en combineerde stoere outlaw cool met chique Hollywoodglamour.

Ralph Lauren bewees zelf een masterclass in designerdenim te zijn toen hij in 1976 een spijkerbroek combineerde met een smokingjasje in een advertentie van het luxe warenhuis Saks. Sindsdien heeft zijn merk een geducht precedent geschapen in de modewereld met een benijdenswaardige collectie luxueus denim.

Onze favoriete keuzes dit seizoen zijn:

Twee staande modellen en dragen allebei een denim jeans die door het westen geïnspireerde is

Denim voor heren:

PRL x Naiomi Glasses Indigo Jeans (een baanbrekende samenwerking met de Artist in Residence van Ralph Lauren). Deze trendy jeans is een eerbetoon aan de rodeocultuur, de manier van leven van de Navajo en de diepblauwe kleur van de lucht boven hun reservaat Dinétah. Combineer hem met een westernoverhemd uit dezelfde samenwerking met geslepen diamanten, een wigvormig weefpatroon en kruizen in vier richtingen.

Een model gekleed in een lichtblauw denim overhemd en witte jeans van Ralph Lauren

Denim voor dames:

Ralphs cropped boxy denim overhemd vanwege de ontspannen snit, vintage kenmerken en subtiele indigo wassing. Wij zijn ook dol op de Jenn flare jeans vanwege het model met brede pijpen, de nostalgie uit de jaren 70 en de perfecte combinatie van zachtheid en structuur.

Denim heeft een karakteristieke weving, gemaakt van twee dikke katoenen garens, die scheuren en schuren helpt voorkomen. Het textiel is scheringdradig, wat betekent dat de inslagdraden onder twee of meer scheringdraden doorlopen, waardoor een hyperbestendige stof ontstaat.

Ons custom fit denim overhemd voor heren is het perfecte voorbeeld van een kledingstuk dat is ontworpen met veelzijdigheid in gedachten (of u het nu afkleedt met een jeans in het weekend of opsmukt met een chique blazer voor een formelere gelegenheid). Bovendien is onze oversized car coat voor dames gemaakt van Japans denim van hoge kwaliteit, voor een opvallend model dat u met bijna alles kunt combineren.

Een Ralph Lauren jeans, een hoed en schoenen liggen op een houten vloer
Close-up van blauwe denim jeans van Ralph Lauren met opvallende metalen knoop

Verzorgingstips voor denim

Een populaire vuistregel is om denim elke tien draagbeurten te wassen (of ongeveer één keer per maand). Door uw denim minder te vaak te wassen, behoudt u het model en de pasvorm en voorkomt u overmatig kleurverlies. Jeans wassen doet u best met een enzymvrij denimwasmiddel, dat vriendelijker is voor de stof.

Tussen de wasbeurten door kunt u uw denim kledingstuk buiten hangen om te luchten, en eventueel vlekken verwijderen met een vochtige doek. Hang uw denim daarna in uw kledingkast om kreuken te voorkomen en vochtophoping tegen te gaan.

Uw denim wassen

Ralph Lauren denim mag dan slijtvast zijn, maar het is belangrijk dat u onze richtlijnen volgt om ervoor te zorgen dat uw kledingstuk in topconditie blijft. Er komt meer bij denim kijken dan op het eerste gezicht lijkt, vooral als het gaat om het wassen.

Advies voor het wassen, drogen en opbergen van denim

  • Was denim na elke tien draagbeurten (of één keer per maand) in de wasmachine met een mild, enzymvrij wasmiddel. Stel de machine in op een milde cyclus met een maximale temperatuur van 30 °C om de vorm en kleur te behouden.

  • Keer uw kledingstuk binnenstebuiten en zorg ervoor dat alle ritsen gesloten zijn. U kunt ook een waszak gebruiken voor extra bescherming (hierdoor blijft uw denim in betere staat).

  • Als u de voorkeur geeft aan handwas: vul een badkuip met voldoende lauw water om uw kledingstuk volledig te bedekken. Laat ongeveer 45 minuten weken en woel af en toe door het denim.

  • Als er tussen de wasbeurten door vlekken ontstaan, verwijder deze dan voorzichtig met een vochtige spons of doek. Hang uw denim kledingstuk op zodat het kan luchten nadat u het hebt gedragen (dit helpt om eventuele geurtjes te verwijderen).

  • Let op: hoewel veel mensen geloven dat het in de vriezer leggen van denim bacteriën doodt, is deze mythe door wetenschappers ontkracht. Jeans wassen is de beste manier om hem bacterievrij te maken en heerlijk te laten ruiken.

  • Droog uw Ralph Lauren denim nooit in de droger, want extreme hitte kan ongewenste krimp en schade veroorzaken. We raden aan om uw denim op een hanger aan de lucht te laten drogen om de oorspronkelijke vorm te behouden en een lange levensduur te bevorderen.

  • Om uw denim kledingstuk aan de lucht te laten drogen, hangt u het aan de waslijn, uit de buurt van direct zonlicht (waardoor het vroegtijdig kan verkleuren). Een droogrek is ook een goede optie, net als een droogkast.

  • Kies bij het strijken een lage warmtestand en gebruik de stoomfunctie, indien beschikbaar. Een stomer is ook goed voor het verwijderen van kreuken, het verminderen van geurtjes en het doden van bacteriën.

  • Wat het opbergen betreft, zorgt het ophangen van denim kledingstukken ervoor dat ze goed luchten en voorkomt het kreuken. U kunt een driehoekige hanger, een hanger met klemmetjes of een uittrekbaar broekenrek gebruiken (als u Ralph Lauren jeans opbergt). Vermijd opvouwen of in zakken en bakken doen, omdat dit ongewenste vochtophoping kan veroorzaken.

Close-up van een blauw denim overhemd, waarin de textuur van de stof te zien is

Hoe om te gaan met vlekken en reparaties

Stap voor stap vlekken verwijderen

Dit hebt u nodig:

Iets om mee te schrapen.
bijv. een bot mes
Wasmiddel

Tandenborstel met haren
Vlekkenverwijderaar
Wasmachine

Stap 1: Wacht tot de vlek is opgedroogd

Als er een vlek op uw denim kledingstuk zit, probeer de vlek dan niet te verwijderen terwijl die nog nat is, want dan kan de vlek dieper in de stof trekken en groter worden.

Stap 2: Schraap de opgedroogde vlek van het denim

Wacht tot de vlek droog is, zodat u de modder, het vuil, het eten of de drank eraf kunt schrapen met een bot mes of kunt afvegen met een spons of doek (afhankelijk van de ernst van de vlek).

Stap 3: Week de vlek in vloeibaar wasmiddel

Behandel ergere vlekken door een mild wasmiddel aan te brengen en vijftien minuten te laten intrekken.

Stap 4: Natte tandenborstel om vlekken te verwijderen

Bij diepere vlekken kan een natte tandenborstel, die in een ronddraaiende beweging aan beide kanten van het denim wordt aangebracht, helpen om deeltjes en vuil los te maken.

Stap 5: Vlekkenverwijderaar aanbrengen

Breng voor het wassen een vlekkenverwijderaar voor denim aan op de vlek (volg altijd de richtlijnen op de fles). Dit zorgt ervoor dat de vlek volledig uit de stof wordt verwijderd, waardoor uw kledingstuk in topconditie blijft.

Stap 6: Uw jeans wassen

Doe uw denim binnenstebuiten in de wasmachine en gebruik een mild, enzymvrij wasmiddel. Stel de machine in op een milde cyclus met een maximale temperatuur van 30 °C om de vorm en kleur te behouden.

Stap 7: Uw jeans aan de lucht drogen

Een van onze beste tips voor denim is om uw kledingstuk aan de lucht te laten drogen, in plaats van het in de droogtrommel te stoppen. Het gebruik van een wasdroger kan vlekken dieper in de stof laten trekken, waardoor al uw moeite om ze te verwijderen teniet wordt gedaan. Als de vlek na het wassen en drogen nog steeds aanwezig is, herhaalt u gewoon de bovenstaande stappen.

Denimonderhoud - samenvatting

Denim van Ralph Lauren gaat jarenlang mee, is er voor elk seizoen en past zich naadloos aan uw persoonlijke stijl aan, of die nu chic en preppy, oldschool rock-'n-roll of een moderne versie van de Marlboro Man is. Investeren in ons designerdenim is een van de verstandigste garderobekeuzes die u ooit zult maken, omdat onze kledingstukken zo veelzijdig zijn.

Vergeet niet om onze tips over wassen, drogen en ophangen te volgen, zodat uw luxueuze denim lang meegaat. Elk seizoen brengt Ralph Lauren nieuwe collecties denimkleding uit, zodat u kunt afwisselen en nieuwe esthetiek kunt uitproberen.

Shop vandaag nog denim van Ralph Lauren. De inspiratie is eindeloos.